Curs Teoria Quàntica


La derrera edició d’aquest curs ha tingut lloc al juny-juliol de 2019!


És cert que el gat d’Schrödinger pot estar viu i mort alhora? I que l’observador pot modificar d’una manera substancial allò observat? Pot ser que dues partícules quàntiques s’afectin de manera instantània tot i estar molt allunyades l’una de l’altra? Vivim en un multivers? Està el nostre món governat per l’atzar?

Tots hem sentit a parlar de la física quàntica i sabem que es tracta d’una teoria que ha capgirat la nostra concepció de la realitat. Però quin és l’abast d’aquesta revolució conceptual?  L’objectiu del curs “Teoria quàntica: guia per a curiosos” és oferir una introducció filosòfica a la física quàntica i analitzar fins a quin punt moltes de les coses que avui dia s’associen amb aquesta teoria són un mite o una realitat.

Després de l’èxit de l’edició de l’any passat, enguany torna el curs en una versió renovada i vitaminada!

Estructura del curs

El curs està estructurat en cinc sessions setmanals de dues hores de duració cadascuna. El programa del curs és el següent:

Primera part. La mecànica clàssica. Aquí exposarem breument la cosmovisió basada en la física clàssica de Newton per poder-la contrastar més tard amb la cosmovisió quàntica. S’introduiran els conceptes fonamentals d’una teoria mecànica sobre el moviment i nocions com la de
“determinisme” de Pierre-Simon Laplace.

Segona part. Experiments quàntics. Tot seguit presentarem alguns dels experiments que donen suport a la teoria quàntica i que permeten fer-se una idea de la naturalesa i del comportament dels sistemes quàntics. Entre aquests experiments, hi ha el famós experiment de la “doble escletxa” de Davisson i Germer.

Tercera part. Els postulats de la teoria. En la part central del curs, introduirem pròpiament els diferents postulats de la teoria quàntica, presentats de manera amena i accessible. Aprendrem què és la “funció d’ona” i què és el “col·lapse” de la funció d’ona. Aprendrem què passa quan es vol mesurar un sistema quàntic i com entra l’atzar en aquesta teoria.

Quarta part. Peculiaritats quàntiques. Havent presentat els postulats bàsics de la teoria, discutirem algunes de les seves conseqüències més sorprenents. Aquí parlarem del “Principi d’incertesa” de Heisenberg, de l’entrellaçament i la superposició quàntics i del “Teorema de Bell”.

Cinquena part. Interpretacions de la teoria quànticaEls físics estan d’acord amb els postulats, les equacions i el contingut empíric de la física quàntica; tanmateix, no es posen d’acord en com s’ha d’interpretar aquesta teoria. S’han proposat, de fet, diferents interpretacions de la teoria quàntica que, tot i ser equivalents des del punt de vista empíric, condueixen a imatges del món força diferents entre sí. En aquesta darrera part del curs, presentarem algunes de les interpretacions més influents de la física quàntica: la teoria dels universos paral·lels (multivers), la interpretació de David Bohm i les teories del col·lapse de la funció d’ona.

Aprofitant l’avinentesa de l’exposició Quàntica que està tenint lloc al CCCB, un cop acabades les cinc sessions del curs es proposarà com a activitat complementària una visita guiada a l’exposició amb el professor.

Cal recordar que aquest és un curs de caire divulgatiu adreçat a persones que tinguin curiositat per conèixer la teoria quàntica. No es pressuposa cap coneixement de física previ.

Qüestions pràctiques

  • Dates i horari. El curs tindrà un total de 10 hores de duració, distribuïdes en cinc sessions de dues hores cadascuna. Les sessions tindran lloc els dimarts 18 i 25 de juny, i els dimarts 2, 9 i 16 de juliol, de 17 a 19 hores.
  • Lloc. El curs tindrà lloc al Centre Don Quijote, c. Mallorca, 27, de Barcelona. Les estacions de metro més properes són les d’Entença (L5) i Sants Estació (L3/l5) (Feu clic aquí per veure la ubicació en un mapa).
  • Professor. El curs serà impartit per l’Albert Solé.
  • Matrícula. S’HAN EXHAURIT JA LES PLACES PER AQUEST CURS. Si t’interessa rebre informació sobre edicions futures del curs, si us plau, escriu un missatge a curs.filo@gmail.com o omple el formulari següent:

L’espai

En el centre Don Quijote disposarem d’una còmoda aula per a les classes, així com una zona recreativa amb taules i màquines de vending i un fantàstic pati per esbargir-nos durant la pausa.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close