Curs Relativitat


La darrera edició d’aquest curs va tenir lloc al setembre-octubre de 2019


Aquest setembre, torna de nou el curs “Relativitat: guia per a curiosos”!!! L’objectiu del curs és oferir una introducció filosòfica i accessible a la teoria de la relativitat d’Albert Einstein. Juntament amb la teoria quàntica, la teoria de la relativitat ha capgirat la imatge que tenim del món. Així, en aquest curs, explorarem la naturalesa de l’espai i del temps d’acord amb aquesta teoria i donarem resposta a qüestions com les següents:

  • És veritat que espai i temps no són entitats separades sinó que formen un tot indestriable, l’espai-temps?
  • Pot ser que dos observadors en moviment no es posin d’acord en quina és la longitud dels objectes que observen?
  • I que els rellotges no avancin al mateix ritme per tots dos?
  • I que un esdeveniment que per un d’ells ja ha passat per l’altre encara hagi d’ocórrer?
  • És cert que si deixem caure una pedra lliurement aquesta segueix el camí més curt en l’espai-temps?
  • Són possibles els viatges en el temps?

Estructura del curs

Primera part. Espai, temps i gravetat clàssics. Iniciarem el curs fent-nos ressò de les reflexions sobre l’espai i el temps que alguns filòsofs han fet des de l’antiguitat. Introduirem, també, les nocions d’espai i temps absoluts caracteritzades per Isaac Newton així com conceptes importants de la seva teoria mecànica i la llei de la gravitació universal.

Segona part. Els postulats de la relativitat especial. Tot seguit presentarem la teoria de la relativitat especial d’Einstein de manera senzilla a través dels seus dos postulats bàsics: el principi de relativitat i el principi d’invariància de la velocitat de la llum. Introduirem, també, les nocions necessàries per comprendre aquests dos principis, com ara la d’observador inercial i parlarem de les motivacions que va tenir Einstein per plantejar la teoria.

Tercera part. Les conseqüències físiques de la relativitat especial. A continuació, analitzarem quines conseqüències físiques se segueixen dels dos postulats de la relativitat especial. Veurem que el temps no transcorre de la mateixa manera per tots els observadors i que l’espai es dilata. Veurem, també, que la noció de ‘simultaneïtat’ és relativa a l’observador. Explorarem algunes paradoxes relativistes com la paradoxa del garatge i la paradoxa del bessons.

Quarta part. Diagrames d’espai-temps i conseqüències filosòfiques de la relativitat especial. Aprendrem a representar l’espai-temps a través de diagrames tal i com ho fan els físics. Entendrem què és l’espai-temps de Minkovski. Discutirem un argument del filòsof Hilary Putnam qui assegura que, si la relativitat especial és certa, el present no té cap estatut especial i el futur ja està escrit.

Cinquena part. Breu introducció a la relativitat general. La teoria de la relativitat especial d’Einstein, introduïda al 1905, no té en compte la gravitació. Al 1916, Einstein presenta la seva teoria de la relativitat general, una segona teoria més amplia que sí dona compte de la gravitació. D’acord amb aquesta darrera teoria, els cossos massius tenen la propietat de corbar l’espai-temps. En la última part del curs introduirem la relativitat general i discutirem algunes de les seves conseqüències cosmològiques. Veurem, a tal efecte, què són les geometries “no euclidianes” de manera que puguem entendre què és un espai corb. Comprendre’m com s’entén la gravitació des d’aquest nou paradigma i discutirem si són possibles els viatges en el temps.

Aquest és un curs de caire divulgatiu adreçat a persones que tinguin curiositat per conèixer les teories de la relativitat d’Einstein i les seves conseqüències. No es pressuposa cap coneixement de física previ.

Qüestions pràctiques

  • Dates i horari. El curs tindrà un total de 10 hores de duració, distribuïdes en cinc sessions de dues hores cadascuna. Les sessions tindran lloc el dilluns 30 de setembre i els dilluns 7, 14, 21 i 28 d’octubre, de 17 a 19 hores.
  • Lloc. El curs tindrà lloc a ENFOREX, c. Diputació, 92, de Barcelona. L’estació de metro més propera és Rocafort. (Feu clic aquí per veure la ubicació en un mapa).
  • Professor. El curs serà impartit per l’Albert Solé.
  • Matrícula. El preu de la matrícula és de 80€. La data límit per inscriure’s al curs és el 30 de setembre. Les places són limitades i s’assignaran per rigorós ordre d’inscripció. Per rebre més informació sobre el procediment de matrícula, pots escriure un correu electrònic a curs.filo@gmail.com o bé omplir el formulari següent:

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close